LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Ödön-forrás
Ödön-forrás

Döbrönte, Bakonyjákó és Magyarpolány között, csodálatos erdei környezetben, egy hangulatos rönkház szomszédságában fakad az Ödön-forrás.

A forrás legkorábbi említése egy 1381-ben íródott oklevélből származik, a 18. században a Pápai Esterházy család uradalmi térképein ˝Mánc kútja˝ néven szerepel. A közeli Mánc-hegy lábánál állt a középkorban a bakonybéli apátság birtokait gazdagító Szent Kereszt kápolna, amely körül Mánchegykeresztúr néven kis falu is létesült. A forrás mai nevét Vajda Ödön Pálról (1834-1911), a Zirci Ciszterci Apátság nagy tiszteletnek örvendő egykori apátjáról kapta a 20. század elején, a közeli Magyarpolány ugyanis sokáig a zirci apátság birtokai közé tartozott.

Fekete István (1900-1970) - a magyar vadász- és szépirdalom egyik legjelentősebb alakja, akiről a Kis-Bükk hegyen kilátót neveztek el - Emlékek c. vadásznovellájában említi a forrás szomszédságában található vadászházat, amelyben maga is eltöltött egy éjszakát. Ennek az egykori vadászháznak a helyén, a korabeli fényképek alapján épített új rönkházat a Bakonyerdő Zrt. 2022-ben, amely mellett pihenőhelyet is kialakítottak asztalokkal, padokkal és tűzrakóhellyel együtt.


Megtekintették 24 094 alkalommal 24 094
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Gyalog:

  • Döbrönte felől a Zöld Sáv jelzésen kell elindulni délkeleti irányban.
  • Bakonyjákó felől a Sárga Sáv jelzésen kell elindulni nyugati irányban.
  • Magyarpolány felől a Sárga Sáv jelzésen kell elindulni északi irányban.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép