LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Jutas Vitéz kilátó, Veszprém
Jutas Vitéz kilátó, Veszprém

A különleges formájú kilátó Veszprémben, a Jutaspuszta nevű városrész környékén található.

A 6,15 méter magas kilátó alakját a szomszédos, már használaton kívüli kőbányában található őskövületek, az ammoniteszek csiga alakú vázai ihlették. A természetet leginkább leíró matematikai modell az úgynevezett Fibonacci számsor, az ˝isteni arány˝, azaz az aranymetszés számsora. Ezzel a számsorral írható le a csigák mészvázának és például a faágak növekedésének spirális modellje, de ilyen görbét ír le a víz a lefolyóban és ilyen alakú a Tejút-rendszer is.

A kilátó a Fenyves Tanösvény mentén áll, mellette pihenőhely is kiépítésre került, asztalokkal és padokkal. A szomszédos kőbányában egy játszótér és esőház is található.

A névadó: Jutas Vitéz

Jutas - vagy Jutocsa - Árpád vezér egyik fia. A honfoglaló nagyvezér fiainak téli és nyári szálláshelye is volt. Jutas nyári szálláshelye Veszprém környékén, a mai Jutaspuszta városrész területén helyezkedett el.


Megtekintették 19 441 alkalommal 19 441
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.11417, 17.90687

Autóval

  • A Házgyári utcából bekanyarodva a Fenyves utcába, rögötön a bal oldalon található a parkoló. Innen a Fenyves tanösvény útvonalát kell követni déli irányban, amely egynesen a kilátóhoz visz.
    Táv: kb. 300m, Szintemelkedés: kb. 10m, Szintereszledés: kb. 10m
  • A Jutasi úton, a régi laktanya mellett található a parkoló. Innen a Fenyves tanösvény útvonalán kell elindulni nyugati irányban.
    Táv: kb. 700m, Szintemelkedés: kb. 10m, Szintereszkedés: kb. 25m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép