AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


A tavaszi erdők illatos finomsága: a medvehagyma
A tavaszi erdők illatos finomsága: a medvehagyma

Medvehagyma mező a Burok-völgybenA medvehagyma (Allium ursinum) az árnyas erdők jellegzetes, fokhagyma illatú tavaszi növénye. Az emberek és vaddisznók mellet a barna medvék is szívesen fogyasztják, innen származik a neve. Levelei kora tavasszal jelennek meg és a nyár közepére már el is száradnak. Csoda szép hófehér virágai április végén - májusban pompáznak. Főleg az enyhén savas talajú gyertyános, tölgyes, vagy bükkös erdőkben érzi jól magát. A Bakonyban hatalmas mezőket alkot pl. a Csengő-Bongó tanösvény mentén, a Burok-völgyben, de bőven akad Bakonybél vagy éppen Tés környékén és még a hegység számos másik helyén. Levelei a végükön kihegyesedő tojásdad alakúak, hosszúságuk kb. 15 cm és számos finomság alapanyagául szolgálnak.

Virágzó medhagymás a Csengő-Bongó tanösvény menténGyűjtését virágzás előtt végzik és a leszedett leveleket frissen használják fel. Nagyon fontos az óvatosság, a növény ugyanis könnyen összetéveszthető a hasonló körülményeket kedvelő, de mérgező(!) és emberi fogyasztásra alakalmatlan májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel - bár utóbbi nem is az erdőkben, hanem napfényes mezőkön nő. A legyegszerűbb módon a szaglásunk segítségével azonosíthatjuk be a medvehagymát, leveleit megdörzsölve ugyanis erős fokhagyma illatot áraszt. A gyöngyvirág levelei egyébként rövidebbek és szélesebbek is, virágainak alakja és illata pedig teljesen eltér a medvehagymáétól.

Nébih Erdőtérkép - erdoterkep.nebih.gov.huA medhegyma állomány védelme és megőrzése céljából érdemes egy tőről csak egyetlen levelet leszedni, mert így a hagyma még virágozhat és elszórhatja magjait! Az aktuális törvényi szabályozás szerint magánszemélyként, saját felhasználásra napi 2 kg mennyiséget szedhetünk - ami egyébként hatalmas mennyiség. Kérünk szépen mindenkit, csak annyi levelet gyűjtsön, amennyit valóban elfogyaszt! Természetvédelmi területen tilos a gyűjtése!
Hogy hol szedheted nyugodtan? Kattints az alábbi linken elérhető térképre és a bal oldalon pipáld be a ˝Védettség˝ jelölőnégyzetet. A megfelelő közelítés után a térképen így színessé válnak a védett területek, vagyis ahol tilos a medvehagyma gyűjtése.
Erdőtérkép

Tés környékén szedett medvehagymaA medvehagyma gyógyhatású növény, alkalmazzák gyomor- és bélrendszeri problémákra, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Emellett vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is ismert, magas C-vitamin tarlamának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. A népi orvoslás - a többi hagymához hasonlóan - felső légúti megbetegedések megelőzésére, a tünetek csökkentésére, valamint emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. További aklamazási területek olvashatóak itt: hazipatika.com

Fogyasztása sokféleképpen lehetséges, a legegyszerűbben feladarablás után vajas- vagy zsíroskennyére szórva, esetleg salátához keverve. Legnépszerűbb elkészítési formája a medvehgyma krémleves és a kihagyhatatlan medvehagymás pogácsa. Felhasználható továbbá számos hús és tésztaétel hozzávalójaként. Pontos receptek és további ételkülünlegességek olvashatóak itt: mindmegette.hu

Galéria

2024. Március 24. Vasárnap
Megtekintették 117 030 alkalommal 117 030
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...