AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS
KIRÁNDULÁSTIPPEK A BAKONYBÓL


Porva-Csesznekről Vinyébe alternatív útvonalon, a Hódos-ér völgyén keresztül
Porva-Csesznekről Vinyébe alternatív útvonalon, a Hódos-ér völgyén keresztül

A Bakonyba látogatók egyik legkedveltebb célpontja a Cuha-patak csodálatos völgye. Rengetegen járják végig az utat minden évszakban Porva-Csesznektől Vinyéig - vagy a ˝hosszabb változatot˝ Zirctől Vinyéig - kerékpárral, vonattal vagy éppen gyalog. Jómagam is számtalanszor megtettem már mindkét távot, oda-vissza, mindenféle módon. Most egy lehetséges alternatívát szeretnék ajánlani a Porva-Csesznek és Vinye közötti szakaszra, elsősorban a bakancsos túrázók számára!

Az útvonal: Zirc - Porva-Csesznek (Vonattal) - Hódos-ér - (Hódos-éri Likas-kő) - Vinye - Zirc (Vonattal)
Táv: kb. 7,3 (9) km Szintemelkedés: kb. 140 (200) m Szintereszkedés: kb. 210 (275) m
Nehézségi szint: Gyakorlottabb (nem kezdő) túrázók számára ajánlott

Porva-Csesznektől a Hódos-érig

Utam a zirci vasútállomásról indult. Ezúttal Porva-Csesznekig vonattal mentem, de mehettem volna akár gyalog is - ez a túra hosszát kb. 8 kilométerrel növelte volna. Porva-Csesznek vasútállomáson érdemes pár percet szentelni állomásépületben kialakított Vasúttörténeti kiállításnak, de jó szívvel ajánlom a helyi büfét is azok figyelmébe, akik egy kis frissítőt vennének magukhoz az út előtt.

Innen a Sárga Kereszt jelzésen kell elinudulni, amely a vasútállomással szemben található egykori vasúti szolgálati ház jobb oldalánál indul az erdő felé. A keskeny ösvény rögtön emelkedővel indul, fel kell ugyanis kapaszkodnunk a 421 m magas Kopasz-hegy oldalán. Az útvonal ennek a szakasznak a kivételével egyébként kiválóan alkalmas kerékpáros túrákra is, persze a tapasztaltabb hegyi bringásoknak ez nyilván nem jelent problémát. Utunk első szakaszának végén megérkezünk a Hódos-ér völgyéhez, amely nagyjából A Cuha-völggyel párhuzamosan tart észak felé.

A Hódos-ér völgye

A Hódos-ér a Cuha egyik mellékága, a két patak Bakonyszentlászló és Vinye között, a Pakuts-pihenőnél egyesül. A patak nevét az itt munkálkodó szorgos állatokról, a hódokról kapta, akik nem igazán titkolják jelenlétüket az erre járó emberek előtt. A Hódos-ér a Kék-hegy lábánál, Porva környékén ered. Vízhozama jelentősen kisebb mint a Cuháé, ezért a szárazabb időszakokban hamarabb ki is szárad.

Itt, a Sárga Kereszt és a Sárga Sáv jelzések találkozásánál egykor egy üveghuta állt, helyét ma csupán egy gémes kút jelzi. Utunkat a Sárga Sáv jelzésen folytatjuk északi irányban, a patak völgyében. Ebben a völgyben nem halad vasút, ellentétben a kb. két kilométerrel keletebbre haladó társánál, de nem volt ez mindig így... Itt haladt ugyanis az 1917-ben épült, összesen 9 km hosszú, keskeny nyomtávú Hódos-éri erdei vasút. A kisvasút ipari céllal létesült és a Vinyesándormajori (ma Vinye) fatelepet kötötte össze a Kék-hegy lábánál található Imremajorral (ma Ménesjáráspuszta). A vonalat a kihasználtságának csökkenése miatt 1960-ban elbontották, pedig milyen fantasztikus turisztikai attrakció lehetne manapság...

Mit érdemes megnézni?

A Hódos-ér völgyének nincs olyan látványos, hatalmas sziklafalakkal övezett szakasza, mint a Cuha-szurdok, de a hangulatos, könnyen járható útvonalat kerékpárral és gyalogosan is érdemes felkeresni. Itt található a ˝Hódos-éri Ciklámenes˝ Természetvédelmi Terület, amelynek határát tábla jelzi az út mentén. A völgyet övező egyik hegy kiugró földnyelvén egy kb. 4000 éves bronzkori földvár nyomaira bukkanhatunk. A sáncokhoz jobbra, egy alig kivehető ösvényen lehet felkapaszkodni. A völgy földvárral szemben lévő oldalán, a magasan a hegyoldalban található a Hódos-éri Likas-kő. A barlanghoz a Hódos-éri Turistaházak felől a Zöld Sáv jelzésen elindulva déli irányban, majd a Zöld Omega felé letérve, egy kb. 2 kilométeres (oda-vissza) kitérővel érhető el.

TérképA völgyből kiérve, a turistaházakat elhagyva a Fenyőfő és Vinye közötti aszfaltos úton, a Fenyőfői Ősfenyves szomszédságában találjuk magunkat. Ezen az úton, a Piros-, Sárga- és Zöld Sáv jelzések mentén haladunk tovább Vinyébe. Én innen vonattal mentem vissza a kiindulópontba, azaz a zirci vasútállomásra, de akinek van még kedve - és persze energiája-, az akár folytathatja is az utat a Cuha-szurdokon keresztül vissza Porva-Csesznekre, Zircre, vagy esetleg az Alsó Cuha-szurdokon keresztül Bakonyszentlászlóra.

 

Galéria

2022. Augusztus 14. Vasárnap
Megtekintették 270 066 alkalommal 270 066
Megosztás a Facebookon
 

További cikkek...