LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Csengő-Bongó tanösvény
Csengő-Bongó tanösvény

A hangzatos nevű tanösvény Olaszfaluban indul, áthalad Felsőperén és az Alsópere fölé magasodó Csengő-hegyen, majd Bakonynánánál ér véget.

A tanösvény arról a két aknabarlangról (Csengő-zsomboly és Bongó-zsomboly) kapta a nevét, amelyeket az útvonala is érint. Az aknabarlangok (víznyelőbarlangok, vagy zsombolyok) általában függőleges kiterjedésű, mély, aknaszerű barlangok, amelyek karszthegységekben fordulnak elő.
A Csengő-zsomboly 134 méter mély és 210 méter hosszú barlang. A függőleges aknákat ferde vetődési síkok (kőzetcsúszási felületek) mentén kialakult oldaljáratok kapcsolják össze. Tőle néhány méterre található a zsombollyal összefüggő Csengő-hegyi Ördög-lyuk barlang, amelyet már egy 1736-ban készült írás is említ.
A Bongó-zsomboly 38 méter mély és 130 méter hosszú, egymás mellett képződött aknák (kürtők) rendszeréből képződött barlang. Nevét a barlang feltárása során tapasztalt különös bongó hang után kapta.
A két aknabarlang le van zárva, nem látogatható. A tanösvény egy kilátót is érint a Csengő-hegy oldalában, ahol pihenőhely is található.


Megtekintették 70 478 alkalommal 70 478
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.252417,17.958917

Autóval:

  • Bakonynána déli végén, a Római-fürdő parkolójánál lehet autóval megállni, a tanösvény a Bakonynána - Tés - Felsőpere elágazástól indul.
  • Olaszfaluban, vagy a Felsőpere - Bakonynána - Alsópere elágazónál lehet parkolni, a tanösvény Olaszfaluból indul, és az elágazónál hagyja el a műutat.7

Gyalog:

  • Bakonynána felől a Kék T jelzésen kell elindulni déli irányban.
  • Olaszfalu, vagy Felsőpere felől a Kék T jelzésen kell elindulni keleti irányban.
  • Alsópere felől a Piros Sáv jelzésen kell elindulni északnyugati irányban, majd a Kék T jelzés mutatja a tanösvényt.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép