LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Odvas-kői-barlang
Odvas-kői-barlang

Ez a Bakony egyik legismertebb barlangja. Nem véletlenül, hiszen ez volt az első olyan magyarországi barlang, amelyet a hazai írásos források említenek - egy 1037-ből származó, I. (Szent) István király által kiadott oklevélben Oduaskw néven szerepel.

A barlang könnyen járható, hossza kb. 20 m. A XX. század elején régészeti kutatásokat végeztek itt, ennek eredményeképpen cseréptöredékek és csontszilánkok is előkerültek. Sok más bakonyi barlanghoz hasonlóan, erről is azt tartja a szóbeszéd, hogy a híres bakonyi betyárok egykori rejtekéül szolgált. A barlangban 10 védett és fokozottan védett denevérfaj  fordul elő, ez a Bakony legforgalmasabb denevér nászhelyeinek egyike. A fokozottan védett barlangban és annak előterében tilos a tűzgyújtás!


Megtekintették 37 394 alkalommal 37 394
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.289233,17.716475

Autóval:

  • Gerencepusztán lehet parkolni, innen a Piros Omega jelzés vezet a barlanghoz, de a Piros Sáv jelzésen is elindulhatunk, amelyből szintén leágazik majd a barlanghoz vezető Piros Omega jel. Utóbbi út egyébként izgalmasabb, elvezet például a Cser-bérci halomsírok mellett is.

Gyalog:

  • Gerencepuszta felől a Piros Omega jelzés egyenesen a barlanghoz vezet,
    Táv: kb. 1 km Szintemelkedés: kb. 95 m Szintereszkedés: kb. 5 m
    de a Piros Sáv jelzésen is elindulhatunk, amelyből szintén leágazik majd a barlanghoz vezető Piros Omega. Utóbbi út egyébként izgalmasabb, elvezet például a Cser-bérci halomsírok mellett is.
    Táv: kb. 1,5 km Szintemelkedés: kb. 125 m Szintereszkedés: kb. 35 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép