LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Cuha-szurdok
Cuha-szurdok

A Cuha-szurdok a Bakony egyik legkedveltebb kiránulóhelye. A Cuha-patak Eplénynél ered, híres völgye pedig a Zirchez tartozó Kardorsétnél kezdődik és Vinyéig tart. Ennek egy rövidebb szakasza a Cuha-szurdok Porva-Csesznek és Vinye között. A völgyben kerékpárral és gyalog is jól járható, a gyakorlatlanabb túrázók és akár családok számára is tökéletesen alkalmas kirándulóút vezet Porva-Csesznektől Vinyéig.

Az utat több helyen keresztezi a patak, de ez esetleg csak erősen csapadékos időben okzhat gondot, egyébként a mederben elhelyezkedő kövek segítségével könnyedén át lehet kelni. A sétaút szinte végig Magyarország egyetlen műemlék vasútvonala, a Bakonyvasút mellett halad, így láthatjuk több alagút ki- és bejáratát, de áthaladhatunk például a Gubányi Károly vasúti viadukt alatt is. Az út mentén több tűzrakó- és pihenőhely is kialakításra került, így egy jó bográcsozás vagy szalonnasütés is beiktatható a programba, akár egy nagyobb csoporttal is.
Aki egy picit vonatozni is szeretne a csodálatos Cuha-völgyi Vasúton, annak a következőket ajánljuk:

 • Családdal, gyerekekkel érdemes Veszprémből, Eplényből, vagy Zircről Vinye megállóig utazni, onnan gyalog átsétálni, vagy kerékpárral áttekerni Porva - Csesznek állomásra (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Vinye és Porva - Csesznek között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 5 km, az út jól járható, jelentős szintkülönbség nincs.
 • Családdal, gyerekekkel érdemes Győrből, Pannonhalmáról vagy Bakonyszentlászlóról Porva-Csesznek megállóig utazni, onnan gyalog átsétálni, vagy kerékpárral áttekerni Vinye megállóhelyre (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Vinye és Porva - Csesznek között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 5 km, az út jól járható, jelentős szintkülönbség nincs.
 • Picit tapasztaltabb, gyakorlotabb túrázók számára érdemes Veszprémből vagy Eplényből Vinye megállóhelyig utazni, onnan gyalogtúrázni, vagy kerékpártúrázni Zirc állomásig (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Zirc és Vinye között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 13 km, az út néhol picit nehezebben járható, jelentős szintkülönbség nincs.
 • Picit tapasztaltabb, gyakorlotabb túrázók számára érdemes Győrből, Pannonhalmáról vagy Bakonyszentlászlóról Zirc állomásig utazni, onnan gyalogtúrázni, vagy kerékpártúrázni Vinye megállóhelyig (végig a Piros Sáv jelzésen), majd vissza a kindulópontra vonattal. Zirc és Vinye között több helyen köveken kell átkelni a patakon, ezért vízhatlan cipő hasznos lehet! A táv kb. 13 km, az út néhol picit nehezebben járható, jelentős szintkülönbség nincs.

Megtekintették 120 752 alkalommal 120 752
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordintáták: 47.3523473,17.8304498

Autóval:

 • Bakonyszentlászló felől Vinyéig lehet haladni, itt lehet az autót lehet leparkolni, majd gyalog, vagy kerékpárral a Piros Sáv jelzésen déli irányban kell elindulni.

Vonattal:

 • Győr, vagy Veszprém felől Porva-Csesznekig, innen gyalog vagy kerékpárral a Piros Sáv jelzésen északi irányban elindulva.
 • Győr, vagy Veszprém felől Vinyéig, innen gyalog vagy kerékpárral a Piros Sáv jelzésen déli irányban elindulva.

Kerékpárral:

 • Porva-Csesznek felől a Piros Sáv jelzésen északi irányban elindulva.
 • Vinye felől a Piros Sáv jelzésen déli irányban elindulva.
 • Zirc felől a Piros Sáv jelzésen északi irányban elindulva.

Gyalog:

 • Porva-Csesznek felől a Piros Sáv jelzésen északi irányban elindulva.
 • Vinye felől a Piros Sáv jelzésen déli irányban elindulva.
 • Csesznek felől a Zöld Sáv jelzésen nyugati irányban elindulva, majd Vinyénél a Piros Sáv jelzésen déli irányban tovább haladva.
 • Zirc felől a Piros Sáv jelzésen északi irányban elindulva.
 • Porva felől a Sárga Sáv jelzésen északi irányban elindulva, majd a Sárga Kereszt jelzés felé letérve, Porva-Csesznektől pedig a Piros Sáv jelzésen északi irányban haladva tovább.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép