LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Kőmosó-szurdok
Kőmosó-szurdok

A Kőmosó-szurdok egy viszonylag rövid, de annál látványosabb szurdokvölgy a Cseszneki Vártól csupán egy kőhajításnyira.

A vár alatti völgyben csordogáló kis patakocska csodás formákat alakított ki a sziklákból. A zúgók alatt kis medencék jöttek létre, amelyeket a szóbeszéd szerint a törökök egykor fürdőnek használtak. A völgyet övező sziklafalakban több barlang, sziklaüreg is található és itt építették ki az ország egyik legelső sziklamászó vasalt útját (via ferrata) is. A patak ma már csak esős, csapadékos időben csordogál és bár a szurdok száraz időben is csodálatos látványt nyújt, azért mégiscsak akkor a legvarázslatosabb, amikor a medencék közötti kis vízesések csobogása visszhangzik a sziklafalak között.
A szurdokban haladó Zöld Omega jelzés mentén tűzrakó- és pihenőhely is található.

Figyelem! Csapadékos időben a sziklák csúszosak lehetnek!


Megtekintették 68 557 alkalommal 68 557
Megosztás a Facebookon

Videó

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.35223, 17.87805

Autóval:

  • Cseszneken, Zirc felől érkezve a település kezdete tábla előtt jobbra található a parkoló. Innen gyalog a Piros Kereszt jelzésen nyugati irányban kell elindulni, majd a Zöld Omega jelzést kell keresni, amely egynesen a szurdokhoz visz.
  • Kevesebb gyaloglásért a Vasút utca és a Farkashegyi utca kereszteződésénél lehet megállni, innen a Piros Kereszt jelzésen elindulva, majd a Zöld Omega jelzést követve juthatunk a szurdokhoz.

Gyalog:

  • Vinye felől a Zöld Sáv jelzésen keleti irányban kell elindulni, majd Cseszneken a Piros Kereszt jelzés felé letérni. Ezután a Zöld Omega jelzést kell keresni, amely egynesen a szurdokhoz visz.
    Táv: kb. 5,5 km Szintemelkedés: kb. 150 m Szintereszkedés: kb. 130 m
  • Porva Csesznek felől a Sárga Sáv jelzésen északkeleti irányban kell elindulni, majd a Zöld Sáv jelzésen keleti irányban folytatni utunkat. Cseszneken a Piros Kereszt jelzés felé letérni. Ezután a Zöld Omega jelzést kell keresni, amely egynesen a szurdokhoz visz.
    Táv: kb. 5 km Szintemelkedés: kb. 100 m Szintereszkedés: kb. 180 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép