LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Hölgykő vára
Hölgykő vára

Városlőd és Csehbánya között, a Perési-ér kanyarulata fölé magasodó sziklaszirten találhatóak Hölgykő várának csekély romjai. Ahogy a sziklafalon található tábla is hirdeti, ez a hely egykor a Bakonyi Erdőispánság székhelye volt.

A nagyjából 30 x 30 méter alapterületű erődítményből napjainkra nem sok maradt, csupán a kb. 5 méter mély ciszterna és két párhuzamos sánc - amelyeken egykor a falak állhattak - vehető jól ki. A legkorábbi írásos feljegyzések 1240-ben említik Luedl (Lőd) települést, amelyet birtokaival együtt 1270-ben V. István király a Csákoknak ajándékoz. A várat ekkortájt építtethette Csák Péter bán, amely 1310-ben Heugku néven már oklevélben is szerepel. 1364-ben Nagy Lajos király Szent Mihály arkangyal tiszteteletére kolostort alapít a Torna-patak völgyében, a falut - amelyet ekkor Leweld névvel illetnek - és annak birtokait pedig a szerzeteseknek adományozza. Hölgykő várának sorsa ezzel megpecsételődik, a kolostort ugyanis a király parancsára az erődítmény falaiból származó kövekből építik fel.

Az egyik szomszédos sziklafalban egy kisebb barlang, a Hölgykői-sziklaüreg található, amelyet sokszor tévesen azonosítanak a vár maradványaival. Hölgykő az Országos Kéktúra útvonaláról kis kitérővel érhető el.


Megtekintették 37 935 alkalommal 37 935
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Gyalog:

  • Az Országos Kéktúra Városlőd és Csehbánya közötti szakaszáról keleti irányba kell letérni a vasúti hídnál a Kék L jelzés irányába, amely egyenesen a várromhoz vezet.
    Táv: kb. 0,75 km Szintemelkedés: kb. 20 m Szintereszkedés: kb. 0 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép