LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Kinizsi Pál-kilátó, Kab-hegy
Kinizsi Pál-kilátó, Kab-hegy

Aki járt már a Bakonyban nagy valószínűséggel messziről felismeri a Kőris-hegyet a csúcsán található hatalmas, hófehér radargömbről. A bakonyi vidéken azonban van még egy hegy, amely már messziről jól felismerhető, mégpedig a csúcsán található két hatalmas toronyról. Ez a Déli-Bakony legmagasabb csúcsa, az 599 m magas Kab-hegy.

A Kab-hegy tetején két adótorony található, a 238 m magas TV-torony - amely egyébként Magyarország 4. legmagasabb építménye - és a 133 m magas, jelenleg használaton kívüli rádió-torony. A kisebbik torony mögött déli irányban épült 2013-ban a kb. 9 m magas Kinizsi Pál-kilátó. A hegyen az Országos Kéktúra útvonala is áthalad, de a kilátót nem érinti, az kis kitérővel érhető el. A kilátónál pihenőhely is található asztalokkal és padokkal.

A Névadó: Kinizsi Pál

Kinizsi Pál a Mátyás Király legendás hadvezére volt a 15. században. A Kab-hegyhez közeli Nagyvázsony várát és a hozzá tartozó birtokot 1472-ben kapta Kinizsi a hadjáratokban tanusított vitézségéért a királytól.


Megtekintették 44 331 alkalommal 44 331
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.0584, 17.6373

Autóval vagy kerékpárral:

  • Az Úrkút és Nagyvázsony közötti útról lehet lehajtani a Kab-hegyre vezető útra, amelyen egynesen a magasabbik toronyig lehet gépjárművel közlekedni.

Gyalog:

  • Úrkút felől az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulni déli irányban, a kilátóhóz a Kab-hegy tetején a Kék Háromszög jel felé kell letérni.
  • Nagyvázsony felől az országos Kéktúra útvonalán kell elindulni északi irányban, a kilátóhóz a Kab-hegy oldalán a Kék Háromszög jel felé kell letérni.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép