LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Úrkúti Őskarszt (Csárda-hegyi őskarszt)
Úrkúti Őskarszt (Csárda-hegyi őskarszt)

Az Úrkúti Őskarszt egész Európában egyedülálló geológiai jelenség. Az ittenihez hasonló felszínformákat, karsztosodott sziklaalakzatokat Földünk trópusi területein, például Dél-Kínában vagy Kubában találhatunk.

A karsztosodás a mészkő szárazföldi körülmények között történő oldódása, lepusztulása. A lehulló csapadékvíz a levegő szén-dioxid tartalmát feloldja és így enyhén savassá válik. Ez a savasság már elegendő ahhoz, hogy a mészkövet oldja, erodálja. A karsztosodás folyamatának gyorsasága függ az adott terület éghajlatától. Minél melegebb és nedvesebb a klíma, a karsztosodás annál erőteljesebb.
A Bakony több, mint 100 millió éven keresztül trópusi éghajlaton feküdt. A jura korszakban a területet tenger borította, amely üledékeiből az itt található kőzetek kialakultak. Amikor a víz visszahúzódott a kréta korban, a szárazföldi lepusztulás - a karsztosodás - megkezdődött. A felszínt aztán agyagos, szenes üledékek fedték be és így megőrizték a kialakult formációkat a későbbi erodálástól.
A különleges trópusi éghajlatot idéző karszt formációk csak a 20. században, 1920-tól kezdődően kerültek felszínre, amikor mangánércet kezdtek bányászni a Csárda-hegy oldalában. A terület 1951-ben került természetvédelmi oltalom alá.


Megtekintették 42 173 alkalommal 42 173
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.084707,17.6456873

Autóval:

  • Úrkút településen a Gubiczahegy utca és a Tüzér utca találkozásánál található a Csárda-hegyi őskraszt Természetvédelmi Terület bejárata. Parkolni az utcán lehet.

Gyalog:

  • Úrkút településen a Gubiczahegy utca és a Tüzér utca találkozásánál található a Csárda-hegyi őskraszt Természetvédelmi Terület bejárata, amelyet az Országos Kéktúra útvonala is érint.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép