LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Jásdi Szentkút
Jásdi Szentkút

A Jásdi Szentkút az ország egyik legrégebbi zarándokhelye, amely egy 1845-ben keletkezett irat szerint 600 évnél is régebbi múltra tekint vissza. A Szentkút a falutól délnyugati irányban, a Gaja-patak mellett található.

A Szentkút vizét sokan még ma is gyógyító erejűnek gondolják. Az itt található kápolna 1829 és 1837 között épült barokk-rokokó stílusban, egy korábbi fából készült kápolna helyére. A kálvária és az oltár 1961 és 1980 között épült.

Legenda

Jásdi Péter vezekelni járt a hegyre egy szörnyű bűn miatt. A patak, ahonnan inni szokott azonban kiszáradt, ezért Péter Szűz Máriától kért segítséget, hogy szomját olthassa. Egyik éjjel álmában megjelent neki a Szűzanya, karján a kis Jézussal és megmondta hol ásson. Miután Jásdi Péter meglelte a forrást, a közeli Tésre futott, hogy elmondja a falubelieknek a csodát. Jöttek is az emberek a kúthoz, köztük egy sánta is, aki miután ivott a vízből, meggyógyult.


Megtekintették 62 092 alkalommal 62 092
Megosztás a Facebookon

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.277058,18.0173551

Autóval vagy kerékpárral:

  • Jásd felől a Dózsa György utcából ágazik le az Országos Kéktúra útvonala, ezen kell elindulni délnyugati irányban, a Szentkút majd az út bal oldalán lesz.

Gyalog:

  • Jásd felől az Országos Kéktúra útvonalán elindulva délnyugati irányban, a Szentkút majd az út bal oldalán lesz.

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép