LÁTNIVALÓK A BAKONYBAN
Bakonyi látnivalók és kirándulóhelyek, rövid leírással, képekkel, megközelítési információkkal és térképpel.
Római-fürdő
Római-fürdő

A Bakony egyik leglátványosabb és legkedveltebb kirándulóhelye a Bakonynána és Jásd között található Római-fürdő, ahol a Gaja-patak egy szépséges vízesést követően hatalmas sziklafalak között folytatja útját. 

A szurdok aljában a lezúgó víz kis medencéket alakított ki, amelyeket a legenda szerint már a Rómaiak is fürdőhelyül használtak, innen kapta ez a hely a Római-fürdő nevet. Vajon mi lehet a legenda valóságalapja? Azt biztosan tudjuk, hogy a közeli Jásd környékén több római villagazdaság is működött. Biztos vagyok benne, hogy a korabeli emberek éppen úgy rácsodálkoztak a természet eme nagyszerű alkotására mint mi napjainkban és miért is ne használták volna ki a helyet és az alkalmat egy kis fürdőzésre...
A vízeséstől nyugatra, a Bakonynána felé vezető úton kiépített pihenőhely található, asztalokkal, padokkal, esőházzal és tűzrakóhellyel. A szurdoktól keleti irányban, a Jásd felé vezető úttól nem messze, a patak partján fakad a tűzrakó- és pihenőhellyel szintén ellátott csoda szép Vadalmás-forrás.


Megtekintették 99 552 alkalommal 99 552
Megosztás a Facebookon

Videó

Galéria

Megközelítés

Koordináták: 47.27059, 17.99185

Gyalog:

  • Bakonynána felől az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulni keleti irányban, majd a pihenőhelynél a patak parti gyalogúton tovább menni a szurdokig.
    Táv: kb. 2,5 km Szintemelkedés: kb. 35 m Szintereszkedés: kb. 55 m
  • Jásd felől az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulni nyugati irányban, majd a Római-fürdő pihenőhelynél a patak parti gyalogúton kell tovább haladni keleti irányban a szurdokig.
    Táv: kb. 4 km Szintemelkedés: kb. 95 m Szintereszkedés: kb. 30 m
  • Tés felől a Piros Sáv jelzésen kell elindulni nyugati irányban, majd a Piros Kereszt felé letérni. A pihenőhelynél a patak parti gyalogúton tovább menni a szurdokig.
    Táv: kb. 4 km Szintemelkedés: kb. 40 m Szintereszkedés: kb. 200 m

Útvonaltervezés

Térkép


Nagyobb térkép